De Hr.Ms. Houtepen bij het Mariniersmuseum der Koninklijke Marine te Rotterdam

Het schip dat tussen 1995 en 2003 als Hr.Ms. Houtepen M882 bij het Mariniersmuseum der Koninklijke Marine te Rotterdam heeft gelegen is eigenlijk de Hr.Ms. Mahu en had als naamsein M880. Van dit schip, dat op bouwwerf De Noord te Alblasserdam is gebouwd, heeft de kiellegging op 8 juni 1960, de tewaterlating op 15 maart 1961 en de indienststelling op 6 oktober 1961 plaatsgevonden. Het schip is genoemd naar de onderofficier vlieger Piet Mahu, die ook met de Bronzen Leeuw is onderscheiden.

De Mahu M880 is op 26 oktober 1973 door de laatste commandant LTZ 2 OC S.P. Vreeke uit dienst gesteld. Op 1 januari 1984 is het vervolgens uit de sterkte afgevoerd, hetgeen betekent dat het niet meer tot de operationele sterkte van de Koninklijke Marine behoort, maar wel in bezit is gebleven van de Koninklijke Marine. Op 19 maart 1985 is het schip versleept naar het marine Etablissement Amsterdam als maritieme presentatie.Op 1 maart 1995 is de Hr.Ms. Mahu naar Rotterdam versleept, waar het een ligplaats bij het Witte Huis (het Mariniersmuseum der Koninklijke Marine) heeft gekregen. Het vaartuig werd in december officieel herdoopt tot Houtepen en heeft daarbij het naambord Houtepen en callsign M882 gekregen, omdat deze naamgever een marinier was. Sergeant Mahu was zoals vermeld namelijk een vlieger. Het is nadien een paar maal in Den Helder geweest voor onderhoud.

Op 10 september 2003 is het schip door de Koninklijke Marine overgedragen en op 25 oktober 2003 geschonken aan de Stichting Promotie Maritieme Tradities. Op laatstgemelde datum is het versleept naar Amsterdam om een ligplaats te krijgen in de Museum haven Amsterdam Noord op het voormalige NDSM terrein.
Daar ligt het nu met de oorspronkelijke naam en naamsein en is voor verschillende activiteiten te huur. De restauratiewerkzaamheden zijn te volgen op de website www.mahu880.nl.


 

Familiewapen Houtepen