Onderzoek

De onduidelijke herkomst van de naam heeft mij er destijds toe aangezet om het genealogisch onderzoek te beginnen. In dit onderzoek heb ik alle naamdragers Houtepen proberen te achterhalen. Hierbij is mij gebleken dat alle huidige dragers van de naam Houtepen, Houtepin of Houtepenne afstammen van twee stamhouders. De ene stam heeft als stamhouder Cornelis Houtepen, die in 1700 te Rucphen wordt begraven, waartoe de tak Houtepenne uit Zeeland en de tak Houtepin uit Delft behoren, de andere stam heeft als stamhouder Stoffel Adriaen Peeter Claes uit Rijen, wiens afstammelingen zich vanaf 1620 Houtepen gaan noemen.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere families, die een aantal generaties lang de naam Houtepen voerden, maar vervolgens zijn 'uitgestorven'. Zo is er een stam Dingemannus in Wouw geweest, waartoe ook een VOC-kapitein behoort, een stam Huibertus in Rijsbergen, een stam Marijnis Janse in Roosendaal, een stam Jan Henricken in Etten en nog een aantal andere gezinnen die ik nog geen plaats kan geven in een van deze stammen.

Onder het kopje Genealogie ziet u de verschillende stammen uitgewerkt. Details van alle levende personen zijn niet opgenomen op deze website.

Familiewapen Houtepen