De Hel van Houtepen

Rob Houtepen, docent Metamedica aan de faculteit Health Medicine & Life sciences aan de Universiteit Maastricht / universitair docent filosofie van de gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht, heeft in de periode dat hij in Maastricht woonde vele jaren op zijn wielrenfiets het gebied tussen Zuid-Limburg en de klassieke Ardennen verkend en dit als eerste in kaart gebracht. In het artikel dat op 28 januari 2010 op de site Observantonline is verschenen vertelt hij: "Ik heb jaren van mijn leven door het dal van de Vesdre gefietst. Over de slechte Waalse wegen, de steile hellinkjes – zwaarder dan de Cauberg, Keutenberg of Eyserbosweg – en langs de lelijke bebouwing waarvan ik steeds meer ben gaan houden."

Dit heeft geleid tot het beschrijven van een zestal fietsroutes, waarvan de vijfde route "de ultieme klimtocht" heet. Deze is te vinden op zijn website http://www.personeel.unimaas.nl/r.houtepen/klimroutes.html en inmiddels ook op een aantal andere websites.

Deze ultieme klimtocht werd door Roger Thijs in het maandblad Fiets "De Hel van Houtepen" genoemd, na een mislukte poging deze route in één dag te fietsen, iets wat hem later met Miel Vanstreels (blijkens diens blog http://fietsvarianten.blogspot.com/2008/10/de-hel-van-houtepen.html) ondanks alle ontberingen onderweg toch nog is gelukt.

Familiewapen Houtepen